top of page

Портвейн не п'ють, його смакують!!!

Оновлено: 11 черв. 2020 р.


У Португалії в регіоні Доуро виноградники займають всього 12% всіх земель, так як це практично нескорені гірські схили, куди дістатися неможливо.


Тут виробляється одне з найвідоміших в світі кріплених вин - портвейни. Виноробний регіон Порту відсвяткував у 2006 році 250 річницю свого існування, що підтверджує, що це найстаріший апелласьон в світі.


Прем'єр-міністр Португалії маркіз Помбаль в 1756 р визначив кордони виноробної області Доуро, щоб захистити аутентичність вин. Це був один з перших в світі прикладів межування виноградників.


 1937 рік - засновано Національне винне об'єднання, в 1986 - Інститут вина і винограду (Instituto da Vinha e do Vinho). Введена   класифікація Vinho Regional - регіонального вина).


 Збір врожаю відбувається вручну и проводиться тріаж (відбір ягід). Зібрані ягоди складають в маленькі корзини, щоб верхні плоди   не тиснули нижні. Повільний процес пресування винограду забезпечує максимальний і найбільш інтенсивний контакт сусла з   виноградної шкіркою. На перший день в суслі спливають кісточки, а на третій день - м'якоть і шкірка. При цьому, ферментація ще   не починається, виноград зберігає максимальну кількість цукру. плоди не тиснули нижні.


 Як тільки цукор досягне потрібної величини, ферментацію зупиняють спиртуванням, далі сусло поміщається в сталеві ємності, де  воно настоюється 6 місяців, а потім розливається по бочках. Раніше вино відправляли по річці вниз до міста Віла-Нова-де-Гайя, а зараз воно транспортується ж / д транспортом на склади.


 Факти – Засновниками компанії Dows були винороби з прізвищем Сімінгтон - вихідці з Шотландії, які вирішили спробувати щастя в сонячній Португалії в 1891. До того як заснувати винну компанію, вони довгий час займалися продажем зерна. Symington Family Estates робить більш третини світових продажів портвейну!!!


Зараз компанія Dows - один з найсильніших гравців алкогольного ринку і культовий виробник кріплених вин, про яких знають у всьому світі!!!


Перша пляшка портвейну марки "Dow's" побачила світ в 1798 році. У володіння Доу входить два виноградника: Кинта до Бомфім і Кинта да Сеньйора да Рібейра, які вважаються одними з кращих виноградників регіону.


У лінійці портвейнів Dow’s є чимало вінтажних вин, і про них можна написати, напевно, цілу книгу. Вінтажні портвейни Dow’s по праву вважаються одними з кращих вин світу. Але почесний статус «вінтаж» присвоюється напою не просто так, не тому що виноробу так захотілося, - вінтажним може називатися вино портвейн з найкращого винограду, зібраного в виняткові роки.


У 2014 році портвейн Dow's Vintage 2011 року був визнаний кращим вином світу за версією Wine Spectator!!!





4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page